26 Nisan 2010 Pazartesi

Depresyonda mıyım

Bu kelimeyi kullanan kişilerin sayısı oldukça yaygın. Mevsimsel değişiklikler, okul ya da iş ortamına uyum sağlayamama, iletişim sorunları , bir yakınını kaybetme, bir hastalık süreci, biten bir aşk, kötü giden işler ya da maddi sorunlar .. ve daha bir çok stresel süreç kişide depresyonu ortaya çıkarabiliyor. Depresyonun kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.

Depresyon; bir uzmandan yardım almayı gerektirir. Bu kişi bir psikiyatrist ya da psikologdur. Hastalığın düzeyine göre ilaç ve terapi yöntemleri uygulanmaktadır.

Depresyonda kişi sürekli olarak karamsar duygular içerisindedir. Olumsuz düşünür. Yaşam enerjisi azalmıştır. Sürekli kendini yorgun ve bitkin hisseder. Uyku düzeni bozulmuştur. Ya hiç uyuyamaz ya da aşırı uyuma görülür. Kendisini önemsiz ve değersiz hisseder. Kendine bakım azalır ve sosyal yaşama karşı isteksizdir. Unutkanlık ve dikkatini bir konu üzerinde yoğunlaştıramama görülebilir. Kilo kaybeder ya da aşırı kilo almaya başlar. Kendine güven azalır ve sürekli kendini mutsuz hisseder. Yaşamdan zevk alamaz. Cinsel yaşamda isteksizlik belirgindir. Sebepsiz ağrılar ve intihar düşünceleri olabilir. İntihar düşünceleri belirginse kesinlikle geç kalınmadan bir psikiyatri uzmanı ile görüşmek gereklidir.

Bu belirtilerden en az beş tanesinin 15 gün süre ile devam ediyor olması ve günlük yaşamı belirgin düzeyde etkilemesi kişide artık bir depresyon olduğunun kesin bir göstergesidir.

Depresyon yaşayan kişiler çoğu zaman bu süreci önemsememekte ve uzmana başvurmakta geç kalmaktadır. Geç kalma; hastalığın seyrini uzatmakta ve kişinin var olan depresyonunu daha da ağırlaştırmaktadır. Kişi depresyonda olduğunu kabul etmeyebilir , bu hastalık ile ilgilidir. Bir şeylerin düzeleceğine ve yaşamının iyi olacağına inancı kalmadığı için tedavi sürecine karamsar bakar. Yakınları onun onayını beklemeden bir hekime danışmalı ve gerekli ikna için birlikte hareket etmelidir.

Sağlıklı günler dilerim..

Psk. Eda GÖKDUMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder