28 Mayıs 2010 Cuma

yedigöller milli parkı

Ülkemizin nadide şehirlerinden birisi olan Bolu alanlarında bulunan ve yedi adet gölden oluşan Yedigöller milli parkı herkesin mutlaka gidip görmesi gereken adeta bir saklı cennet köşesidir. Gerçek huzur ve doğa ile iç içe bir yer arıyorsanız buraya mutlaka bayılacaksınız. Her mevsim ayrı güzel olan bu bölge her zamanda sizi kendisine aşık edecek. Doğaseverlerin, doğa fotoğrafçılarının çok sevdiği bir milli park olan Yedigöller'de sessizlik, doğallık ve de huzur sizi bekliyor.

Sessiz ve sakin tabiatı, güzel manzaraları,farklı arazi şekilleri, şelaleleri, yürüyüş yolları, çeşitli cins ve türde bitki ve ağaçlarla süslü çevresiyle mükemmel bir piknik, dinlenme, sakinlik, ferahlık, fotoğraf çekme, spor yapma, kamp çadır kurma yeri olan Yedigöller'e sürekli turlar, geziler düzenlenmektedir.

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun 42 km. kuzeyinde Zonguldak’ın güneyinde yer alan Milli Parka Ankara–İstanbul karayolunun 152. km’sindeki Yeniçağa ve 190. km’sindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ve Düzce İli Yığılca İlçesinden geçen yolla ulaşılır. Özellikle Yığılca ilçesinden geçen yol güzergahında ilçe merkezinden itibaren tamamen doğa ile baş başa bir yolculuk yaparak Yedigöllere ulaşılmaktadır. Bu yol güzergahı üzerinde Saklıkent Şelalesi de bulunmaktadır. Ayrıca Yedigöllere yaklaştıkça karşınıza çıkacak doğa güzellikleri karşısında fotoğraf makinanızın deklanşörüne basmadan duramayacaksınız.

Sessiz ve sakin bünyesi, güzel manzaraları, değişik arazi şekilleri, yürüyüş yolları, şelaleleri, çeşitli cinsteki bitki ve ağaçlarla süslü yamaçlarıyla piknik, dinlenme, fotoğraf çekme, spor yapma ve kamp kurma gibi faaliyetler yapılırken konaklama ihtiyacı Orman Bakanlığı’na ait 40 yatak kapasiteli bungalov evlerde sağlanabilir. Ayrıca, 1 hektarlık alanda çadırla veya karavanla konaklama da yapılabilir. Parkın ziyarete en uygun zamanı nisan-kasım ayları arasıdır.

Yedigölleri oluşturan göller ise şunlardır: kayan kütlelerin, vadilerin önünü kapatması ile oluşmuş bir alandır. 7 adet gölden oluşmaktadır: Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’dür. Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerindedir. Ortalama 780 m. yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl’dür. En derin yeri ise 15 m’dir. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, 20 m. uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl’e bağlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder