3 Eylül 2010 Cuma

migren nedir, türleri, evreleri migrenden korunma yolları nelerdir

Migren nedir? Türleri ve evreleri nelerdir? Migrenden korunma yolları nelerdir

Migren nedir

migren tüm dünyada hem kadın hemde erkeklerde görülebilen sık rastlanan ağrı veren bir hastalıktır. Migreni Nörolojik, gastrointestinal ve otonom değişikliklerin çeşitli şekillerde eşlik ettiği primer epizodik (bölüm) bir baş ağrısı bozukluğu şeklinde tanımlayabiliriz. Belirtileri kusma ve bulantı, ışığa karşı duyarlılık (fotofobi) ve sese aşırı duyarlılık (fonofobi), Kokuya karşı duyarlılık (ozmofobi) nin yanında Aura olarak adlandırılan şiddetli baş ağrısı, görme bozuklukları, (kör noktalar parlayan ışıklar görme) başlıcalarıdır. Bu belirtiler Aura olarak adlandırılır ve yanlıca migrenlilerin % 10 unda gözlenir. Belirtileri Aura olan Migren klasik migrendir.Migren ataklar şeklinde görülür ve bu ataklar kişiyi oldukça etkileyerek atak sırasında kişinin faaliyetlerini engelleyebileceği gibi kişini yaşam standardının düşmesine neden olabilir.
Migrenli kişiler genellikle konuşma güçlüğü yaşarlar. olaylara konsantre olurken zorlanırlar. fiziksel olarak ise ellerde ve ayaklarda karıncalanmalar olur, boyun ve omuzlarda sertlikten dolayı ağrı hissedilir.

Peki migrenin nedeni nedir?

Beyindeki kan damarları ve nörotransmitterlerde meydana gelen değişiklikler bağlı olduğu düşünülen migrenin niçin olduğu konusunda kesin bir cevap yoktur bu konuda araştırmalar sürmektedir.
Migren atağı dört döneme ayrılır ancak bu dört dönem bu hastalığa sahip olan insanların tamamında görülmeyebilir. bu dönemlerden kısaca bahsedecek olursak

Uyarı dönemi

Öncü Fenomenler (Prodrom) Evresi: Baş ağrısı olmadan önceki saatler içerisinde veya migrenin yaşandığı günler içierisinde görülen öncü fenomenler dönemidir. Hastalarda genellikle duygusal ve davranışsal olarak sorunlar baş gösterir ve bu sorunlar birdenbire çıkar ve hastalar bu değişmelerden yakınırlar. Migrenin bu ilk dönemi çoğunlukla bir kaç saat sürmekle beraber bazı hastalarda birkaç gün sürdüğüde olur. Hastaların bir kısmı baş ağrısı gelmeden bunun geleceğini hissedebilir. Bu dönemim belirgin özellikleri hastada yorgunluk ve esneme halinin görülmesi, depresyona girme, ruh halinde değişiklik bazı yiyeceklare karşı istek durumunun artması, ışık ses ve koku etmenleri karşı aşırı duyarlılıktır. migrnli kişilerin yaklaşık yüzde 60′ı bu evreyi yaşar.

Aura Evresi

Migren aurası beynin içinden kaynaklı olup, baş ağrısı atağından önce, atakla birlikte veya ataktan sonra görülen nörolojik belirtilerdir. Bu belirtiler 5-20 daki içinde kendini gösterir ve genelikle 1 saatten kısa sürerler. Migreni olan kişilerin yüzde 20 si aura belirtisi yaşar. hastaların çoğunluğu aura ile baş ağrısı arasındaki sürede kendilerini anormal hissederler. Bu hisler genel olarak kişinin bedeninden yakınması, korku hissetmesi, konuşmasında sorunlar yaşaması, düşencelerine hakim olamaması , korku hissetmesi veya kendini çevreden soyutlandığı hissine kapılması şeklinde tarif edilebilirler. Migren aura statüsü itibariyle migrenler arka arkaya oluşabilir veya sıklığı değişiklik gösterebilir. Bu dönemde görme bozuklukları yaşanır.Kör noktalar ışık çakmaları geometrik şekiller bunların bazılarıdır. Ender durumlarda halüsilasyon da görülebilir. İkinci aura durumu işe elde başlayıp daha sonra kola yayılan daha sonra da yüz kısmına buradan dudaklara kadar uzanan ve dili etkileyen bazende bacak kısmına uğrayan uyuşma hissidir. işitsel auralar sık görülmez. daha çok görsel auralardan sonra kendini gösterir.
Auralar başağrısı yaşanmada önce kaybolabilir ya da 3 ncü dönem olan başağrısı dönemine kadar sürebilir.

Baş Ağrısı Evresi

Migren atağının en kötü olduğu dönem belkide başağrısı dönemdir. bu dönemde migrende baş ağrısı genellikle tek taraflı yani başın bir kısmında zonklayıcı ve ağrılıdır. Ağrı ataklar esnasında başın belli bir bölgesinden diğer bölgesine doğru harekete geçebilir. Bazende iki tarafta birden ağrı olabilir. Ağrının şiddeti fiziksel hareketlerle birlikte artabilir.

Düzelme Evresi

Ağrı bu son dönemde gitgide azalarak yok olur. Hasta bu dönemde kendini yorgun ve huzursuz hisseder. kafa derisinde hassasiyet oluşabilir. Konsantrasyon ve odaklanma kaybi görülebilir. Bazı hastalar ise bunun tam tersi bir şekilde kendini gayet iyi hisseder.

Migrenin Tipleri

Migrenin tipleri genel olarak Baziler, Konfüzyonel,Oftalmoplejik,Hemiplejik,Ailesel Hemiplejik,Subkortikal İnfarktlar,Serebral Otozomal Dominant Arteriyopati, Lökoensefalopati seklinde sıralayabiliriz.

Migren atakları önlemek için yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekir

- tetikçilerden uzak durmak,
- spor ya da egzersiz yapmak
- vucudu aşırı zorlamamak
- duygusal stres nedenlerini azaltmak ve uzak durmak
- stresten kaçınmak için ileriye doğru planlar kurmak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder