15 Mayıs 2010 Cumartesi

beslenirken bilinmesi gerekenler

Beslenirken bilinmesi gerekenler.

Protein ile Karbonhidratlar beraber yenilmez. Örneğin; Etle Pilav, Peynirle Ekmek, Yumurtayla Patates beraber yenilmez. Belki size normal yaşantınıza göre ilginç gelebilir ama doğrusu budur.

Sıvı içecekler ve meyveler kesinlikle aç karnına, mide boşken yani yemekten önce veya yemekten 2-3 saat sonra yenip içilmelidir. Çünkü meyveler ve sıvı (Su, çay, kahve, kola) gibi içecekler midede beklemeden bağırsak yoluyla sindirilip vücuttan atılır. (Muz, hurma ve kurutulmuş meyveler hariç.) Günlük yaşantımızda genellikle meyveyi yemeğin hemen üzerine yeriz veya çay ve suyu yemeğin hemen üzerine içeriz bu uygulama kesinlikle yanlıştır.

Yemekten hemen sonra Su, çay ve kahve gibi sıvı içecekler içilirse, midedeki yemeğin tam sindirilmeden bağırsaklara geçmesini hızlandırır. Bağırsaklarda penistetik hareket azalır, peklik olmasına, uzun süre yemeğin bağırsaklarda kalmasına, toksin ve zehirin vücuda fazlaca yayılmasına sebep olur. Ayrıca sıvıların midede fazla kalması asit oluşturduğundan kilo fazlalığı ve mide yanması yapar. Başka daha bir çok zararı vardır. Bu yüzden midede yemek varken sakın meyve ve sıvı içecekler içmeyin.

Süt çok faydalı fakat sütlerde bulaşıcı hastalık tehlikesi olduğundan, süt ve süt ürünlerinin temiz ve sağlıklı olmasına özen gösterilmeli (İdeali Keçi Sütüdür), Süte şeker koymadan içilmesi tavsiye edilir. Günde en az bir bardak süt içilmesi tavsiye edilir. Sütte bulunan protein, hücre ve dokuların oluşmasında, yıpranan kısımların onarılmasında görev alıyor. Süt saç ve tırnakların oluşumunda rol oynuyor ve vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önlüyor.

Ekmek ihtiyacı; 70 kg bir insanın, günlük ihtiyacı 30 gr.dır. Ekmekler tam kepekli, tuzsuz ve çavdar ekmek tercih edilmeli. Diğer ekmekler hazmı zor olduğundan özellikle Kepeği alınmış beyaz unlular zararlıdır.

Şeker ve şekerden mamul tatlılar sağlığa zararlı olduğundan, bunun yerine fıtri olarak bal Hurma, kuru incir, kuru üzüm ve pekmez, kuru kaysı, dut pekmezi ve meyve yenilebilir. Tüketilen şekerin dişlere yapışarak dişleri çürüttüğü ispatlanmış bir gerçektir.

Ispanaklı sebze yemeğinde dikkat edilecek husus; Ispanak yenecek kadar pişirilir, artakalan olursa dökülür, daha sonra artan ıspanak yenmeği tekrar yenilirse vücuda toksin ve zehir salgılar.

Hastalık durumunda; romatizma, mide, bağırsak, karaciğer kalp hastalıkları veya iç organlarla alakalı tüm hastalıklar ve tedavisinden sonra, iyileşinceye kadar karbonhidrat ve proteinli yiyecekler terk edilip, sadece meyve suyu, taze sebze ve salata yenilerek, sağlıklı bir yaşama kavuşulabilir.

Çeşme suyu, maden suyu, kireçli su gibi sular vücuda zararlı olduğundan saf ve dinlendirilmiş suların içilmesi tavsiye ediliyor. Yorgun ve terliyken birde uyku arasında su içmek zararlıdır.

Dondurulmuş gıdalar zararlıdır. Çünkü gıda dondurulurken içindeki kolesterolün oksitlenmesi damar sertliğine ve tıkanmasına sebep olmaktadır. Kurutulmuş etlerde besin değerini yitirdiği için zararlıdır.

Fazla kahve içmek kan basıncını artırdığından kalbe zararlıdır.

Bal bir çok hastalığa şifalı olduğu gibi bağırsaklarda da etkilidir, Ilık bal şerbeti kabızlığı giderip ishal yapar, Soğuk bal şerbeti ise ishali giderip peklik yapar. Kayısı da aynı şekilde yenildiğinde ishal yapar, kayısı çekirdeği yenildiğinde ishali önler.

Vücudun tuz ihtiyacı yenilen meyve ve sebzelerden fıtri olarak alınır. Aşırı tuz kemiklere, göze ve vücuda zararlıdır. Hücreleri yıpratarak mide kanserine, Tansiyon yükselmesine ve felçlere de sebebiyet verir. Ayrıca tuzlarda İyotlu, saf tuz kullanılmalıdır. İnsanın günlük tuz ihtiyacı 6 gramdır. (bir tatlı kaşığı)

Olgunlaşmamış Ham meyve yemek unutkanlık yapar.

Bal, Kuru üzüm ve Hurma çok şifalıdır. Vücuttaki birçok hastalıkları ve kansızlığı giderir.

Gıda boyaları kansorejen madde içerdiği için sağlığa zararlıdır. Özellikle piyasada ucuz ve açıkta satılan gıdalardan uzak durmak lazım.

Yumurtayı haşlarken, uzun süre kaynatıldığında beyaz ve sarısı arasında oluşan yeşil tabakalanma vücudun demir kaybına yol açar. Yumurtanın beyazında demir ve kolesterol yoktur. Yumurtanın az kaynatılmışı ve beyazı makbuldür.

Taze Peynir yapılırken sütün iyice kaynatılmamasından kaynaklanan; halk arasında "peynir hastalığı" olarak bilinen Brusello hastalığı; eklemlerde ve kemiklerde apselere, beyin ve kalpte ciddi hasarlara yol açtığı bildirildi. Salamura yapılmış taze peynirin yenebilmesi için en az 3 ay bekletilmesi gerekir. Bunun için taze peynir hiç yenmemeli veya yapılırken sütün iyice kaynatıldığından emin olunmalı

Kesinlikle kokmuş, küflü ve yanık şeyler yenmemeli, çünkü Kansorejen içerdiği için zararlıdır.

Yemekte lokmayı küçük alıp daha çok ağızda tutmalı, yavaş yemeyi alışkanlık edinmeli, kısa zamana sıkıştırılmış hızlı ve aperatif yemeklerden kaçınılmalı daha çok çiğnemeli (normal çiğnemenin on misli kadar çiğnemeli) Ne kadar yavaş yerseniz ve lokmaları ne kadar küçük alırsanız o kadar çabuk doyduğunuzun farkına varacaksınız.

Yemeği az yemek ve Midenin üçte birini yemeğe, üçte birini suya ve üçte birini de nefese ayırmak gereklidir.

Kalp hastaları özellikle bol bol meyve yemelidirler. Zira meyve kalbi ve kalp damarlarını temizler. Hatta bir seneyi aşkın sadece meyve yiyenlerde tıkanan kalp damarlarının açılacağı gözlenir. Ayrıca Mide ve bağırsaklardaki hastalık tedavi olacak hele hele gastrit olanlar, barsak ameliyatı geçirenler, bahusus meyve yiyerek sıhhatlerini idame ettirebilirler. Gastriti önleyebilirler.

Toprak ve çamurlu şeyler yemek zararlıdır. Bu yüzden sebze ve meyveleri çok iyi yıkamalıyız.

Yoğurtla, pekmez veya bal bir arada yenmez. Çünkü bir birinin özelliğini kırar.(Nötürleştirir)

Çay vücuttaki demir oranını kırdığı için limonsuz içilmemelidir. En az 2-3 damla limon damlatılarak çayın bu özelliği kırılmalıdır. Ayrıca Çayın yemekle beraber içilmemesi, Yemekle alınan çayın besin değerini düşürdüğü ve kansızlığa yol açtığından çayı yemekten en az 45 dakika sonra ve olabildiğince açık içilmesi tavsiye ediliyor.

Sıhhatli beslenmenin şartlarından biride bol miktarda salata, sebze ve meyve yemektir. Limon, greyfurt suyuna ağırlık verilmelidir.

Besinlerle birlikte bol miktarda Posalı ve Lifli yiyecekler alınması şarttır. Posalı yiyecekler bağırsak kanserini, apandisit, basur, damar hastalıkları ve Şişmanlık gibi hastalıkları önlemektedir.

Bol bol yoğurt yemeli ki vücudu zehirlerden ve toksinlerden korusun.

Gazoz, kola ve hazır meyve sularının yerine fıtri meyve yemek veya taze suyunu sıkıp içmek en idealidir. Alkollü içecekler kalbi ve kanı bozar.

Un çorbası çok şifalı olduğundan, hasta olan evde, un çorbasını eksik etmemek gerekir.

Yemek yaparken yağı yakmamak gerekiyor. Yemeğin soğanı; kızartılmış değilde soğuk yağa konmalıdır.

Kansorejen yapan; Plastik ve aleminyum kap ve aletlerden sakınılmalıdır.

Meyveden elde edilen enerji direk vücudun temizlenmesinde kullanılır. Dolayısı ile sadece meyve yiyenler sıhhatli bir şekilde en kısa zamanda fazla kilolarını atarlar ve sağlıklı olurlar.

Sebze ve salata vücutta yapım ve onarım vazifesiyle vazifeliyken; Meyve vücudu temizleme işiyle toksinlerden arıtılma vazifesiyle alakadardır. Onun için meyveler, sebze ve salatanın vazifesini göremez veya yerine kullanamazsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder