25 Mayıs 2010 Salı

lens kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar

Çoğu kişi sırf modaya ayak uydurmak için, bazıları gözlüklerinden kurtulmak için lens takıyor. Peki, lens kullanmadan önce lens kullanımı ile ilgili ne kadar bilgi sahibiyiz? Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Güllülü, lens kullanımına, uzman hekim muayenesi sonucu karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Gerekli hijyen kurallarına dikkat edilmeden lens kullanımının korneada iltihaplanmalara neden olabileceğini bildiren Prof. Dr. Güllülü, şunları söyledi:

‘Bu iltihaplanmalardan en önemlisi, psödomonas keratitidir. Bu binde birden daha az sıklıkta görülmesine rağmen 24 veya 48 saat içinde körlüğe neden olabilmektedir. Bu nedenle lens kullanımında hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir.'

Lens kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar

Lens kullanımında en sık yapılan hatanın tasarruf amacıyla lens solüsyonlarının gerektiği zamanlarda değiştirilmemesi olduğunu belirten Prof. Dr. Güllülü, şöyle devam etti:
‘Lensler, üzerinde biriken mikropların yok edilebilmesi için çıkarıldıklarında, özel solüsyonlar içinde bekletilmelidir. Fakat tasarruf amacıyla solüsyonlar gerektiği zamanlarda değiştirilmiyor. Bu da göz sağlığı açısından çok tehlikelidir. Ayrıca kullanılan lens hangi tür olursa olsun gece mutlaka çıkarılmalıdır.’

Kuruluk, yüksek irtifa ve hamileliğin lens kullanımını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Güllülü, kadınların makyaj yapmadan önce lenslerini takması, makyajlarını temizlemeden önce de lenslerini çıkarması gerektiğini söyledi.

Lens kullananların gözlerinde ağrı, batma, kanlanma, görme bulanıklığı yaşadıkları zaman mutlaka uzman hekime başvurmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Güllülü, küçük yaşta lens kullanımının da sakıncalı olduğunu ifade etti.

Son olarak bizden uyarması:

- Yeni Lens Kullanmaya başlayanların en çok yaşadığı sorun gözde kuruluk hissidir, bunun önüne geçmek için nemlendirici solüsyonlar kullanabilirsiniz.

- Kontakt Lensiniz gözünüzdeyken gözünüzü ovmayınız, kaşımayınız

- Kontakt lens kullanımın da en çok dikkat etmeniz gereken temizliktir, gözünüzle birebir temasta bulunan bir yabancı cisim olduğu için bu konuda özen göstermelisiniz. Kontakt lensinize dokunmanız gerektiğinde mutlaka ellerinizi yıkayınız.

- Eğer gözünüzde fazla miktarda kızarıklık ve kaşıntı olursa doktorunuza danışınız.

- Yanınızda solüsyon olmadığı durumlarda başka nemlendiriciler kullanmayınız (bilhassa tükürük vb)

- Üreticisi belli olmayan kalitesinde emin olmadığınız kontakt lensleri almamaya özen gösteriniz.

- Denize veya Havuza girerken lens kullanmayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder