23 Kasım 2010 Salı

aromaterapi bitkisel yağ tedavisi

AROMATERAPİ

Aromaterapi; kas, kemik ve eklem sorunlarına, stres kaynaklı sorunlarda, hamilelikle ilgili sorunlarda ve kadın sağlığında, solunum, dolaşım, sindirim sorunlarında aromaterapi uygulanır. Selülitin giderilmesinde ve cilt bakımında ise yaygın olarak uygulanıyor. Aromaterapi, bitkilerin kök, çiçek, yaprak vs. bölümlerinden elde edilen saf uçucu yağlar ile terapi uygulama yöntemidir. Bir bitkinin özel bir yerinden elde edilen bir esansın kimyasal ve tıbbi özellikleri, bitkinin ait olduğu kısmına göre farklılıklar gösteriyor. Yağları ve özelliklerini bilmenin önemi büyük.

Aromaterapi çok eskiye dayanan bir tedavi yöntemi. Aromaterapinin 5 bin yıl öncesine dayandığı söylenebilir. Örneğin gül, X. Yüzyılda gül tedavi edici olarak kullanılıyordu. Kökleri Hindistan ve Çin uygarlıklarında da görülüyor. Mısırlılar ise aroma yağlarını mumyalamada ve ayinlerde kullanmışlar. Ancak aromaterapinin son otuz-kırk yıldır yeniden kullanılmaya başlandı.

Bitkilerde doğal olarak oluşan yağların, bitkinin gerçek özü olduğu ve de hiçbirinin diğerine eşit olmadığı düşünülüyor. Bitki metabolizmasının artıkları da olabilecek bu ürünlerin, tam olarak ne olduğunu hiç kimse bilmiyor. Bunlar bitkinin değişik bölümlerinde oluşuyor ve dolaşıyorlar, örneğin akşamları çiçeklerde çok yoğun olan esanslar, sabahları yapraklarda toplanabiliyor. Ayrıca örneğin, portakal ağacı çiçeğinden elde edilen esans, insan vücudunda, portakal kabuğundan elde edilene göre çok farklı etki gösterir. Onun için yağları ve özelliklerini çok iyi bilmek gerekiyor.

Aromaterapi, kökü beş bin yıl öncesine kadar uzanan bir tedavi yöntemi. Bitkilerin kök, çiçek ve yapraklarından elde edilen yağ özleri kullanılıyor. Ama bitkiler bu yağ özlerini o kadar az üretiyorlar ve o kadar çok değişiklik gösteriyorlar ki, aromaterapinin inceliklerini öğrenmek çok zor.

1900'lü yılların başında Fransız Kimyager Doktor Gattefosse, laboratuarında yaptığı bir deney esnasında küçük bir kaza geçirerek gaz lambası ile elini yakmış. O sırada elinde bulunan şişeden dökülen lavanta yağının elini süratle iyileştirdiğini fark etmiş. Daha sonra yaptığı araştırmalar sonucunda bitkisel yağların, güçlü antiseptik, mikrop öldürücü, iyileştirici, hızlı hücre yenileyici etkilerinin olduğunu saptamış.

Diğer bir Fransız, Dr. Jean Valnet Dr. Jean Valnet de, İkinci Dünya Savaşı'nda bitkisel yağları yaraları tedavi etmek ve çabuk iyileştirmek için kullanmış. Bir biyokimyacı olan Madam Maury ise kozmetik ve gençleşme tedavilerinde bu yağlardan yararlanmış. Yağ özleri bitkilerin hormonu sayılıyor ve bizim vücudumuzdaki hormonlara eş değerde bir görev üstleniyor. Bu yağ özleri bitkinin bütün yaşamı boyunca, çok az miktarda üretiliyor.

Kullanımı : Önemli olan bakım esnasında seçilecek yağın kişinin terapi amacına uygun olması ve terapinin etkisine uyum sağlamasıdır. Örneğin, uyarıcı bir terapide aşırı uyuşturucu etkideki bir yağ kullanılmazken, aşırı sinirli olan bir kişi tedavi ediliyorsa, ağır koku bırakabilen bir temel yağ seçilmemelidir.

Adaçayı, lavanta, kananga, papatya, gül, biberiye, susam, havuç, buğday, zerdali çekirdeği yağları en yaygın kullanılan bitki yağları.

Bebeklerde dört yaşına kadar, çok düşük dozda sadece lavanta ve papatya kullanılabilir. Dört yaşından yedi yaşına kadar ise lavanta, papatya, mandalina ve gül yağları çok düşük dozlarda kullanılır. Yedi yaşından sonra tüm yağlar kullanılabilir ama çocuklarla yetişkinlerin kullanabileceği doz farklıdır. Güneşin etkili olduğu yaz aylarında bergamot, greyfurt, limon, ağaçkavunu, portakal, turunç, melekotu kullanılıyor.

Nasıl uygulanır? Aromaterapi masaj yoluyla, kompres yoluyla, teneffüs ve buğu yoluyla ve mekanın kokulandırılmasıyla uygulanabilir.

Nelere iyi gelir? Kas, kemik ve eklem sorunlarına, stres kaynaklı sorunlarda, hamilelikle ilgili sorunlarda ve kadın sağlığında, solunum, dolaşım, sindirim sorunlarında aromaterapi uygulanır. Selülitin giderilmesinde ve cilt bakımında ise yaygın olarak uygulanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder