11 Kasım 2010 Perşembe

Zeytinyağı Meme Kanserine Karşı Savaşıyor

Zeytinyağı Meme Kanserine Karşı Savaşıyor

ZEYTİNYAĞI MEME KANSERİ TÜMÖRLERİNİ ENGELLİYOR

İspanya’daki Autònoma de Barcelona Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan ve Carcinogenesis yayımlanan bir çalışmaya göre; zeytinyağı meme kanserine yakalanmayı engellemekte hatta ve hatta meme kanserine yakalanmış hastaların bu hastalıkla savaşmasına yardımcı olabilir.

Araştırmacılar zeytinyağının fare DNA’sını kansere yol açabilecek hasarlardan koruduğunu keşfetti. Dahası, zeytinyağının kanser hücrelerinin hayatta kalması için gerekli olan temel proteinleri de etkisiz hale getirdiği gözlendi.

Zeytinyağının yararı sadece uzun süre zeytinyağı tüketen farelerde gözlendiği için araştırmacı Eduard Escrich her gün 50 mililitre(10 çay kaşığı) kaliteli ve doğal zeytinyağı tüketilmesini öneriyor.

Daha önceki çalışmalar zeytinyağının bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını göstermişti. Ayrıca zeytinyağı kanser, kalp hastalıkları, Alzheimer ve Parkinson gibi giderek daha da kötüleşen ve durdurulamayan hastalıklarla savaşmakta yardımı olduğu düşünülen Akdeniz diyetinin de vazgeçilmez bir parçasıdır.

Barcelona Municial d’Investigacion Medica Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve FASEB dergisinde yayımlanan başka bir çalışma zeytinyağının, atar damarların kalp hastalığı geliştirmesine neden olan genlerin etkisini azatlığını ortay koydu.

Araştırmacı Maria Isabel Covas: “Hangi genlerin sağlıklı bir diyetle kontrol altında tutulabileceğini bilmek insanlara sağlıklı yiyecekler seçme konusunda yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

FASEB editörü Gerald Weissmann ise bu çalışmayı, zeytinyağının ve Akdeniz diyetinin vücudumuzu daha önce inanılandan çok daha önemli biçimde etkilediğini göstermesi açısından yeni bulgular gerçekleştirmiş bir çalıştırma olarak nitelendiriyor.

Akdeniz diyeti meyve, sebze, balık, tam tahıl, ceviz yağı ve zeytinyağı bakımından zengindir. Kırmızı et, süt ve süt ürünleri bakımından fakirdir ve alkol ( özellikle kırmızı şarap) çok az tüketilir.

Araştırmacılar bu yiyeceklerde bulunan sağlıklı yağlar ve antioksidanların diyetin yararlı olmasında çok önemli bir rol oynadığını düşünüyorlar.
Laboratuarda yapılan çalışmalarda, bir başka Akdeniz diyeti bitkisi olan sarımsağın meme kanseri hücrelerini yok ettiği gözlemlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder